“Ādažu” čipsu zīmols saņēmis Starptautiskās ilgtspējas un oglekļa emisijas (ISCC) sistēmas sertifikātu ISCC Plus
"Ādažu" čipsu zīmols saņēmis Starptautiskās ilgtspējas un oglekļa emisijas (ISCC) sistēmas sertifikātu ISCC Plus, kas apliecina - kartupeļi, kas izmantoti "Ādažu" čipsu produktu ražošanā atbilst ilgtspējīgas lauksaimniecības izejvielu ieguves, piegādes un ražošanas principiem. Sertificētu izejvielu izmantošana ražošanā ir viens no pieciem "Orkla Latvija" ilgtspējas stratēģijas mērķiem.
ISCC Plus sertifikāts atteicas uz visu veidu lauksaimniecības un mežsaimniecības izejvielām, lauksaimniecības atkritumiem un pārstrādes atlikumiem, koncentrējoties uz izejvielu izsekojamību piegādes ķēdē. ISCC Plus sertifikācija nodrošina, ka uzņēmums un tā ražotā produkcija atbilst starptautiskām ekoloģiskās un sociālās ilgtspējas prasībām, veicina siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu un izsekojamību visā piegādes ķēdē.
“ISCC plus sertifikāts ir vēl viens panākums, kas sasaucas ar uzņēmuma ilgtspējas mērķiem. Darbs pie sertifikāta iegūšanas ilga vairāk, kā gadu, un apliecina, ka mēs, “Orkla Latvija” un “Ādažu” čipsi, atbildīgi izturamies pret dabu un sekojam, lai arī mūsu piegādātāji, kartupeļus audzējot, ievērotu šos pašus principus,” stāsta Dana Smorodska, “Orkla Latvija” Inovāciju un ilgtspējas direktore. “Sertificēts tiek viss process sākot ar kartupeļu audzēšanu un iegūšanu, līdz to piegādei ražotnē un pārstrādāšanai gala produktā – čipsos. Pieci galvenie pamatprincipi, kas tiek vērtēti sertifikācijas procesā ietver izvērtējumu, pārliecinoties, ka tiek nodrošināta ilgtspējīga zemes izmantošana: tiek aizsargātas augsnes ar augstu bioloģiskās daudzveidības vērtību un veicināta dabiskās biosfēras aizsardzība, vai ievērota atbildīga ražošana, kas aizsargā gan augsni, gan ūdeni un gaisu, kā arī – sociālā ilgtspēja, kas ietver labu pārvaldības praksi un labus darba apstākļi strādājošajiem.”
“Orkla Latvija” meitas uzņēmums “Latfood Agro”, kas ir viens no lielākajiem kartupeļu piegādātājiem “Ādažu” čipsiem, ir pirmais no sadarbības partneriem, kas saņēmis ISCC Plus sertifikātu kartupeļiem.
Zīmols “Ādažu” čipsi jau veicis virkni ilgtspējīgu darbību apliecinošu aktivitāšu, tostarp, pāreju uz zaļo elektrību un CO2 emisijas samazinājumu par 23%, Ādažu ražotnē veikti uzlabojumi kartupeļu noliktavas ventilācijas sistēmā, kas ļauj samazināt elektroenerģijas patēriņu un uzlabot kartupeļu uzglabāšanas apstākļus. Ieviests “FSC” sertificēts kartons visu “Ādažu čipsu” produktu transporta iepakojumam, ieviesti veselīgāki “Ādažu” pupiņu Kraukšķi ar paaugstinātu šķiedrvielu saturu un “Ādažu” čipsu līnija “Mazāk sāls”. “Ādažu” zīmola produktu portfelī netiek izmantoti mākslīgie garšas pastiprinātāji, kā arī “Ādažu” čipsu ražotne uzrādījusi augstāko – “zaļo” kategoriju OFSS auditos.
“Ādažu” čipsu, tā pat kā “Orkla Latvija” ilgtspējas plāni un darbība aptver piecas galvenās jomas: apkārtējās vides aizsardzību, ilgtspējīgu materiālu ieguvi, uzturu un labsajūtu, drošus produktus un rūpes pa cilvēkiem un sabiedrību.
Par “Orkla Latvija”:
“Orkla Latvija” kopējais apgrozījums 2021.gadā bija 112,8 miljoni eiro. “Orkla” ir eksperts spēcīgu vietējo zīmolu attīstībā, saglabājot to produktu tradīcijas, vērtības un modernizējot ražošanas procesus. “Orkla Latvija” pārstāv tādus Latvijā iemīļotus zīmolus kā “Laima”, “Selga”, “Staburadze”, “Ādažu”, ” “Spilva”, “Gutta”, “Latplanta”, “Naturli” un citus.