
Aptauja: teju 70% Latvijas iedzīvotāju izvēlas klasisko majonēzi, “Spilva” pēta statistiku un iesaka, kā majonēzi izmantot Lieldienu receptēs
Tuvojoties Lieldienām, galdā atkal tiek celtas tradicionālas olu receptes un populāri svētku ēdieni, kuros būtiska loma ir arī majonēzei. Kā noskaidrots zīmola "Spilva" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktajā pētījumā* par Latvijas iedzīvotāju paradumiem majonēzes izvēlē, gandrīz septiņi no desmit jeb 68% Latvijas iedzīvotāju priekšroku dod klasiskajai Provansas vai rasola majonēzei un arvien nozīmīgāks kļūst arī iepakojums un ilgtspēja.
Klasiskā majonēze – Provansas, rasola un līdzīgas – joprojām ir pārliecinoša pirmā izvēle Latvijas iedzīvotāju vidū. Priekšroku tai dod 68% respondentu, un šī tendence ir īpaši izteikta cilvēkiem vecumā no 40 līdz 74 gadiem, kur klasisko majonēzi izvēlas vairāk nekā 70%. Populāra ir arī majonēze ar dažādām piedevām, piemēram, ķiplokiem vai sieru, ko izvēlas teju 10% respondentu. Tikmēr jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem ir visatvērtākie dažādām alternatīvām – šajā grupā ir lielākais vegānās majonēzes cienītāju īpatsvars.
Arī praktiskums, iepakojuma forma, daudzums un lietošanas ērtums arvien biežāk ietekmē patērētāju lēmumus. Lielākā daļa jeb 58% respondentu dod priekšroku mīkstajiem majonēžu spilventiņiem jeb PE maisiņam, ko ērti izmantot ikdienā. Otrajā vietā ierindojas stikla burkas (20%), bet stāvpaku un plastmasas pudeļu piekritēju skaits ir mazāks – attiecīgi 7% un 6%. Pēc tilpuma populārākie ir mazie iepakojumi līdz 250 gramiem, kas ļauj produktu izlietot ātri un bez pārtikas izšķērdēšanas. Lielos iepakojumus virs 500 g izvēlas vien 3% aptaujāto.
Domājot par sastāvu un ražošanas ētiku, redzams, ka sabiedrības izpratne par ilgtspējīgiem produktiem Latvijā pakāpeniski aug. Gandrīz ceturtā daļa respondentu jeb 22% aptaujāto jau šobrīd pievērš uzmanību tam, vai majonēzes ražošanā ir izmantotas no sprostiem brīvo vistu olas – īpaši tas raksturīgi jauniešiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem, no kuriem vairāk nekā trešdaļa (35%) apliecina, ka šim aspektam pievērš uzmanību. Turklāt 11% iedzīvotāju atzīst, ka šis faktors viņu izvēlē ir ļoti svarīgs un nosaka, kuru produktu likt groziņā. Vienlaikus gandrīz puse jeb 51% aptaujāto atzīst, ka tas, vai produkts ražots, izmantojot no sprostiem brīvo vistu olas, nav noteicošais izvēles kritērijs. Šie dati rāda, ka izpratne par ētiskām izvēlēm pārtikā veidojas pakāpeniski – un zīmolu uzdevums ir palīdzēt to veicināt. Te jāpiemin, ka “Spilva” majonēžu un mērču ražošanā tiek izmantotas no sprostiem brīvo vistu olas, kas ir pārdomāts solis ilgtspējīgas ražošanas virzienā.
“Aptaujas dati skaidri parāda, ka majonēze joprojām ir būtiska Latvijas iedzīvotāju ēdienkartes sastāvdaļa – to apliecina gan stabilā klasikas popularitāte, gan augošā interese par jaunām alternatīvām. Tieši jaunākā paaudze visbiežāk pievērš uzmanību tādiem aspektiem kā iepakojums, augu valsts produkta izcelsme un tas, vai produkts ir gatavots, izmantojot no sprostiem brīvo vistu olas. Mūsu uzdevums ir saglabāt uzticamas vērtības un vienlaikus piedāvāt izvēles iespējas dažādiem dzīvesstiliem,” uzsver SIA “Orkla Latvija” Komunikācijas un ilgtspējas vadītāja Laura Bagātā.
Receptes svētku galdam
“Spilva” aicina iedvesmoties no sezonai piemērotām receptēm, kur majonēze ir leģendāra sastāvdaļa, kas veido pazīstamu garšu.
Īpašā siļķe kažokā
Klasiskā siļķe kažokā ar krēmīgu majonēzi ir neatņemama sastāvdaļa daudzos svētku galdiņos. Šī versija pārsteigs ar īpaši līdzsvarotu tekstūru un mājīgām, bērnību atgādinošām garšām. Lieliski piemērota gan Lieldienu brančam, gan vakariņām ģimenes lokā.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 400 g mazsālītas siļķes (var arī sālītas, pēc paša ieskatiem)
- 2 sīpoli
- 8 ar visu mizu novārīti kartupeļi
- 1 burciņa “Spilva” marinētu biešu(sarīvētas)
- 6 cieti vārītas olas
- 5 ar visu mizu novārīti burkāni
- “Spilva” 4 sezonu majonēze
- Skābais krējums
- Sāls, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana: Siļķu fileju sagriež smalkos gabaliņos. Kartupeļus un burkānus nomizo, olas noloba. Visu sagriež kubiņos vai sarīvē, katru savā traukā. Sīpolus nomizo un smalki sakapā. Rīvētajām bietēm notecina šķidrumu. Sajauc mērcei krējumu ar majonēzi, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Ņem trauku, kurā kārto salātus. Sāk ar kartupeļiem, pa virsu bagātīgi klāj mērci. Pēc tam kārtās liekami burkāni, mērce, siļķe, sīpoli un vēlreiz mērce, bietes, mērce un visam pa virsu – rīvēta ola. Ļauj vismaz stundu garšām savilkties, bet vislabāk garšos tad, ja salāti nostāvēs nakti.
Gardais svētku rasols
Rasols ir ikkatra svētku galda klasika – tā ir droša vērtība, kas vienmēr iepriecina gan lielus, gan mazus ēdājus. Klasiskajās sastāvdaļās slēpjas īsta svētku sajūta, un šī rasola versija ir vienlaikus pazīstama un mīļa, bet vienmēr noderīga kā drošs risinājums, kad jāpaēdina visi svētku viesi.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 1 burciņa “Spilva” konservētu zaļo zirnīšu
- 500 g labas doktordesas
- 6 ar visu mizu novārīti kartupeļi
- 3 ar visu mizu novārīti burkāni
- 4 cieti vārītas olas
- 150 ml vismaz 20% skābā krējuma
- 150 ml “Spilva” rasola majonēzes
- Sāls, sinepes, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana: Nomizo un sagriež mazos vienādos kubiņos kartupeļus, burkānus. Sagriež arī gurķus, doktordesu un olas. Visu liek vienā lielā bļodā, pievieno notecinātus konservētus “Spilva” zirnīšus. Mazākā bļodā sajauc mērci no krējuma, majonēzes, pēc garšas pievienojot ~ 1 ēdamkaroti sinepju, sāli un svaigi maltus melnos piparus. Mērci lej pāri lielās bļodas saturam un visu sajauc kārtīgi kopā. Pirms pasniedz galdā, ļauj garšām savilkties vismaz 30 minūtes.
Košās dārzeņu tortiljas
Šīs tortiljas ir lielisks veids, kā izmantot majonēzi modernā, krāsainā un veselīgā receptē. Gardās tortiljas iederēsies kā uzkoda Lieldienu piknikā vai ātras pusdienas darba dienā, jo vegānā majonēze apvieno visas sastāvdaļas vienā sulīgā kumosā.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 3 vidēja izmēra tortiljas plāksnes
- 1 paciņa “Spilva” 4 sezonu majonēze
- 1 neliels gurķis
- ¼ sarkanā kāposta
- 100 g marinētu “Korejas” burkānu (var aizvietot ar ko citu pikanti marinētu)
- 200 g stikla rīsu nūdeļu
- 1 avokado
Pagatavošana: Gurķi sagriež stienīšos, kāpostu smalki sakapā, avokado sagriež šķēlītēs. Rīsa nūdeles aplej ar verdošu ūdeni un patur 1 minūti. Pēc tam noskalo zem auksta ūdens. Katru tortiljas plāksni apziež ar majonēzi. Uz tās kārto nedaudz nūdeles, nedaudz kāpostu, burkānu, gurķi, avokado. Visu cieši satin ciet. Pasniedzot, pārgriež uz pusēm – lai vieglāka ēšana.
*Pētījumu kompānijas “Norstat Latvija” un zīmola “Spilva” martā kopīgi īstenotajā sabiedrības aptaujā piedalījās 1005 iedzīvotāji no visas Latvijas.
Papildu informācijai:
Laura Bagātā
Komunikācijas un ilgtspējas daļas vadītāja
SIA “Orkla Latvija”
E-pasts: laura.bagata@orkla.lv
Mobilais tālrunis: +371 26115666
www.orkla.lv